ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU"ŚWIĄTECZNE PIERNIKI "
Przepis:
* 4 łyżki miodu
* 85 gram masła
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* 2 szkanki mąki *
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżka kakao
Miód, masło, cukier rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Wlewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Wałkujemy na grubość około 3mm i wykrawamy foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 10min w temperaturze 175°C
*szklanka 250ml
My robimy zawsze z podwójnej porcji przed mikołajkami (żeby mialy czas zmięknąć) ale kilka dni przed świętami znów pieczemy bo pierniczki szybko "znikają" :)
Przepis na domowe pierniczki zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl:
1 kg mąki orkiszowej
300 g masła
150-200 g brązowego cukru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 żółtka
4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%.
Składniki:
500g prawdziwego miodu
220 g cukru kryształu
125 g smalcu
125 g masła
1000 g mąki pszennej tortowej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
120 g mleka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika
Składniki
150 g miodu, wielokwiatowego
110 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki
100 g cukru trzcinowego
380 g mąki pszennej
1 jajko
2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego, w proszku
1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
¼ łyżeczki goździków, mielonych
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na około 100 sztuk:
550 g mąki pszennej
300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 – 40 g przyprawy do piernika (lub mniej, jeśli przyprawa jest mocna lub dobrej jakości)
1 łyżeczka kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru)
PRZEPIS NA PIERNICZKI JAK ALPEJSKIE ZNAJDZIECIE NA STRONIE https://babeczka.zuzka.pl/2011/12/pierniczki-jak-a...
Przepis:
0,5 kg mąki pszennej
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
składniki wymieszać razem
20 dag masła
20 dag miodu
1 torebka przyprawy do pierników
lekko podgrzać i połączyć składniki
połączyć składniki suche i mokre, dodać 1 lub 2 jajka, zagnieść wszystko, rozwałkować porcjami, wykrawać pierniki :)
Składniki
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej
Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Rozwałkować i wykrawać pierniczki, piec 10 min 170 s.
Gotowe ciasto można zakupić w Ikea, wychodzą przepyszne pierniczki :)
Tymon postanowil zrobić "maszynę do robienia prezentów". Projekt i wykonanie 100% małego artysty;)
Pozdrawiamy serdecznie!
40 g zimnego masła
200g miodu
300g mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć blachę papierem.
2. Rozpuścić masło i miód
3. Mąkę , 1 jajko, sodę i przyparawe do piernika wymieszać z maslem i miodem i wyrobić ciasto na jednolita masę.
4. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut.
5. Na opruszonym mąka blacie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty.
6. Piec 13-15minut
Dzień dobry, przesyłamy zdjęcia z naszej co rocznej zabawy pieczenia pierniczków i zdobienia.
Zwykle toważyszy grono znajomych przyjaciół i rodziny niestety w tym roku było inaczej.
Pierniczki robimy z przepisu (zazwyczaj 2 lub nawet 3 porcje)
https://wilkuchnia.pl/2018/12/idealne-miekkie-pierniczki-i-boska-krajanka-7-skladnikow.html
Lukier królewski - u nas 2 porcje ponieważ barwiliśmy go na różne kolory barwnikami spożywczymi firmy dr oetker. Można z podstawowych kolorów zrobić własny kolor :-)
Przepis na wegańskie pierniczki ze strony internetowej: https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-pier...
Przepis:
Tadziowo-Dziadkowy przepis
1 kg mąki
500 ml miodu
2 szklanki cukru
250g smalcu
½ szklanki mleka
6 łyżeczek sody
4 jajka
2 szczypty soli
6 łyżeczek przyprawy do pierników
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, cukier i smalec. Ostudzić.
Dodajemy mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2/3 tygodnie.