Ulubiona pizza przedszkolaków - przepis wg Pani Darii :)
PIZZA DOMOWA
To jest porcja na 1 dużą blachę z piekarnika, ciasto wychodzi dość grube :) niczym chlebek. Przepis jest podany w stosunku do drożdży świeżych ,bo takie zawsze stosuję. Należy przeznaczyć około godziny czasu na wykonanie.
Składniki :
• 0,5 kg mąki jasnej pszennej ( najlepiej typowej na pizzę, np.Basia)
• 1 kostka drożdży świeżych (ewentualnie 14g drożdży suchych)
• 300ml ciepłej wody ( nie wrzątek)
• 1 łyżka stołowa soli
• 2 łyżeczki cukru
• 40 ml oleju lub oliwy + do smarowania blachy
• Dodatki na wierzch jakie tylko dusza zapragnie :) czyli może być tzw. Przegląd lodówki
• Passata pomidorowa lub przetarte pomidory w kartonie
• Oregano, Bazylia, cukier,sól
Wykonanie :
Najpierw robimy tzw.zaczyn – w dużej misce kruszymy drożdże , dodajemy cały cukier i wodę oraz kilka łyżek mąki tak, żeby powstała „luźna papka”. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien pracować, trochę urośnie i będą bąble. Jeśli nic się nie dzieje to lepiej zrobić jeszcze raz zaczyn, w innym przypadku prawdopodobnie ciasto nie urośnie i szkoda naszej pracy . Do udanego zaczynu dodajemy resztę mąki, sól ,oliwę/olej i wyrabiamy . Ciasto drożdżowe uwielbia ugniatanie i za każdym razem, kiedy je „ruszymy” musimy trochę ugnieść. Dobrze wyrobione, odklejające się od ręki ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką, oczywiście bez przeciągów na około 30/40 minut. Dobrze wyrośnięte ciasto to gwarancja pięknego, kruchego i puszystego ciasta. Po upływie czasu i co najmniej podwojenia swojej objętości musimy jeszcze raz zagnieść w kulę.
W miseczce mieszamy passatę i przyprawy wg gustu, dodajemy cukier i sól.
Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę ok.240 stopni.
Blachę smarujemy dobrze oliwą/olejem, wykładamy ciasto rozciągając palcami. Smarujemy pastą pomidorową i posypujemy serem, układamy pozostałe składniki. Zostawiamy chwilę na blasze do odpoczęcia .
Pieczemy grzałka góra- dół około 15 minut, obserwując bacznie, ponieważ każdy piekarnik jest inny i może to trwać tak naprawdę 13 minut, ale również nawet 20minut.
Życzę udanych wypieków i smacznego :)