CHLEB

2 x Średniej wielkości keksówka

Można pomieszać mąkę pszenną z żytnią

Wg uznania można dodać ziarna , nawet ok. 150g

Składniki:

  • 50g Drożdż świeżych
  • Mąki 1 kg  ( zazwyczaj 700g pszennej i 300g żytniej)
  • 1 L ciepłej wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 4 łyżki octu
  • 150 g ziaren ( słonecznik, dynia, siemię lniane) 

Wykonanie: 

Zaczynamy od zaczynu. Należy wymieszać pokruszone drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki. Wymieszać wszystko dokładnie i postawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Po chwili, gdy zaczyn „ruszy” dodawać po kolei pozostałe składniki. Na sam koniec dodać ocet. Wyrównać wierzch chleba i pokropić wodą. Wstawić do zimnego piekarnika na: 30 minut w temperaturze  200st.C , potem 30 minut 170st.C

SMACZNEGO! 






Ulubiona pizza przedszkolaków - przepis wg Pani Darii :)

PIZZA DOMOWA

To jest porcja na 1 dużą blachę z piekarnika, ciasto wychodzi dość grube :) niczym chlebek. Przepis jest podany w stosunku do drożdży świeżych ,bo takie zawsze stosuję. Należy przeznaczyć około godziny czasu na wykonanie. 

Składniki :

    • 0,5 kg mąki jasnej pszennej ( najlepiej typowej na pizzę, np.Basia)

    • 1 kostka drożdży świeżych (ewentualnie 14g drożdży suchych)

    • 300ml ciepłej wody ( nie wrzątek)

    • 1 łyżka stołowa soli

    • 2 łyżeczki cukru

    • 40 ml oleju lub oliwy + do smarowania blachy 

    • Dodatki na wierzch jakie tylko dusza zapragnie :) czyli może być tzw. Przegląd  lodówki 

    • Passata pomidorowa lub przetarte pomidory w kartonie

    • Oregano, Bazylia, cukier,sól 

Wykonanie :

Najpierw robimy tzw.zaczyn – w dużej misce kruszymy drożdże  , dodajemy cały cukier i wodę oraz kilka łyżek mąki tak, żeby powstała „luźna papka”. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien pracować, trochę urośnie i będą bąble. Jeśli nic się nie dzieje to lepiej zrobić jeszcze raz zaczyn, w innym przypadku prawdopodobnie ciasto nie urośnie i szkoda naszej pracy . Do udanego zaczynu dodajemy resztę mąki, sól ,oliwę/olej i wyrabiamy . Ciasto drożdżowe uwielbia ugniatanie i za każdym razem, kiedy je „ruszymy” musimy trochę ugnieść. Dobrze wyrobione, odklejające się od ręki ciasto  zostawiamy w misce przykrytej ściereczką, oczywiście bez przeciągów na około 30/40 minut. Dobrze wyrośnięte ciasto to gwarancja pięknego, kruchego i puszystego ciasta. Po upływie czasu i co najmniej podwojenia swojej objętości musimy jeszcze raz zagnieść w kulę. 

W miseczce mieszamy passatę i przyprawy wg gustu, dodajemy cukier i sól.

Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę ok.240 stopni.

Blachę smarujemy dobrze  oliwą/olejem, wykładamy ciasto rozciągając palcami.  Smarujemy pastą pomidorową i posypujemy serem, układamy pozostałe składniki.  Zostawiamy chwilę na blasze do odpoczęcia .

Pieczemy grzałka góra- dół około 15 minut, obserwując bacznie, ponieważ każdy piekarnik jest inny i może to trwać tak naprawdę 13 minut, ale również nawet 20minut. 

Życzę udanych wypieków i smacznego :)